NL EN
0479-49.46.74

Contacteer Trees Depoorter »

Uurrooster
Donderdag van 10.00 -16.00

Werkdomeinen:
Individuele psychotherapie met volwassenen
Cliëntgericht-experiëntiële supervisie
Groepstherapie (enkel in Gent)

werkt ook te:
Voskenslaan 36a
9000 Gent

http://www.kairos.gent

Achtergrond en werkwijze

Na studies in de filosofie en psychologie, werkte ik een aantal jaar als psycholoog in verschillende Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg en sinds 2011 als zelfstandig psychotherapeut. Ik volgde verschillende therapie-opleidingen en specialisaties en deed vooral ervaring op met cliënten met burn-out, depressie en angstklachten, relationele moeilijkheden, trauma en verlies, lage zelfwaarde, chronische ziekte, genderissues, moeite om contact te maken met het gevoel en existentiële vragen.

Mijn benadering kan je omschrijven als experiëntieel (belevingsgericht), interactioneel en existentieel. Mijn basiskader als psychotherapeut is het cliëntgericht-experiëntiële model, maar als het proces daarom vraagt, maak ik ook gebruik van technieken uit andere psychotherapeutische kaders.

Je kan bij mij in Psygroup terecht voor individuele psychotherapie en supervisie. In Kairos (Gent) geef ik daarnaast ook groepstherapie.

INDIVIDUELE PSYCHOTHERAPIE

Jouw ervaringswereld in al zijn facetten en complexiteit vormt het uitgangspunt en de leidraad van de gesprekken. Ik help je om zelf betekenis te geven of te vinden in je beleving (je gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, zelfbeeld, gedachten, herinneringen, verlangens,…) en in je interacties met anderen. Daarbij staan we stil bij dat wat moeilijk of onduidelijk voor je is. Als je er klaar voor bent, gaan we aan de slag met de vicieuze cirkels, blokkades, tegenstrijdigheden of pijnlijke gevoelens die je tegenkomt. Stapje voor stapje en afgestemd op jouw hulpvraag, ritme, (draag)kracht, noden en levensomstandigheden.

Ik hou van open en oprechte communicatie, en probeer steeds voeling te houden met hoe het met jou gesteld is en hoe je de therapie ervaart. Ook speel ik regelmatig in op wat er zich ‘hier en nu’ voordoet en geef ik aan wat ik in het contact tussen ons ervaar, als ik denk dat het proces daarom vraagt. Elke vraag, twijfel of feedback die jij hebt, is welkom.

Vanuit mijn filosofische achtergrond en specialisatie in de existentiële psychotherapie heb ik geleerd met een open, onderzoekende interesse moeilijke, existentiële thema’s tegemoet te treden. Heel wat mensen lopen hierin vast. Zinloosheid/zinvermindering, eenzaamheid, doods- en levensangst, wanhoop, ambivalentie en besluiteloosheid, (on)verantwoordelijkheid en (gebrek aan) autonomie, niet weten wie je bent, schaamte, spijt, onrecht,… kunnen ons diep raken of ontregelen als mens. Soms wordt dit versterkt door persoonlijke levenservaringen (zoals ziekte, trauma, verlies van belangrijke personen of een job, ouderdom, relatiebreuk, je levenskeuzes, etc) maar soms ook door reële existentiële bedreigingen in de maatschappij (klimaat, oorlog, pandemie, economische crisis, racisme, seksisme, homofobie…).

Door ruimte en bestaansrecht te geven aan al wat er leeft bij jou of speelt tussen jou en anderen, en hier samen onbevangen naar te kijken, komt iets eindelijk in beweging of geleidelijk tot rust. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het helpt als je hier niet alleen voor staat.

SUPERVISIE

Psychotherapeuten (al dan niet in opleiding) kunnen bij mij ook terecht voor cliëntgericht-experiëntiële supervisie.

Samen onderzoeken we waar je precies vastloopt in je begeleidingen en wat je uitdagend vindt, maar ook wat er goed loopt, hoe je je krachten goed leert inzetten en waar je naartoe wil groeien. Afgestemd op jouw proces en supervisievraag, geef ik je constructieve feedback, soms confronterend maar altijd respectvol en met oog voor je kwaliteiten.

Je werk als therapeut stopt niet aan de deur van je consultatieruimte. Naast aandacht voor casussen, interventies en psychotherapeutische (micro)processen, is er in supervisie ook ruimte voor de bredere aspecten van je werk als therapeut, zoals de impact van je werkcontext, hoe je je verhoudt tot je rol als hulpverlener en zelfzorg.

Ik ben ervan overtuigd dat elke psychotherapeut een professionele ‘safe space’ nodig heeft, een ruimte waar je kan stilstaan bij jezelf – om bij te leren over je vak en je vaardigheden aan te scherpen, om je blinde vlekken onder ogen te zien, maar evengoed om op adem te komen en je behoeftes serieus te nemen. In supervisie leer je òòk hoe je als hulpverlener een goede ouder voor jezelf wordt, met nuchtere zelfkennis, vertrouwen in je capaciteiten en een stevige en liefdevolle begrenzing.

Als aspirant-supervisor word ik zelf begeleid door een ervaren leersupervisor.

GROEPSTHERAPIE (enkel in Gent)

Naast individuele gesprekken geef ik sedert een aantal jaren met veel plezier groepstherapie. Ik heb een bijzondere interesse voor groepsprocessen. Groepstherapie is voor mij een krachtige en bijzonder mooie therapievorm, omdat ze naar de kern van het samenleven met anderen gaat: kwetsures ontstaan in relaties en dat is ook de plek waar ze kunnen helen. Een therapiegroep biedt een steunende bedding en een waaier aan relationele mogelijkheden – en evenzoveel kansen om jezelf te (her)ontdekken en te groeien. Al wat iemand met zich meedraagt, komt tot leven in de groep, en de groep komt tot leven wanneer men het aandurft om zich open, kwetsbaar en spontaan op te stellen. Het is heel bijzonder om ervan getuige te zijn hoe iemand vanuit een open contact met anderen dichter bij zichzelf komt.

ENGAGEMENT

Aanvullend op het klinisch werk, neem ik sedert 2020 een engagement op als voorzitter van VVCEPC (de Vlaamse Vereniging van Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling). Daarnaast ben ik zelf in supervisie en leertherapie, maak deel uit van verschillende intervisiegroepen en ben enthousiast lid van een Special Interest Group rond existentiële psychotherapie.

Werkt met:
volwassenen

Opleiding:
Master Klinische Psychologie
Licentiaat Wijsbegeerte
Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie
Specialisatie Existentiële Psychotherapie
Specialisatie Groepstherapie
Focusing level 3
Voortdurende bijscholing via studiedagen, congressen en kortdurende vormingen

Lidmaatschap:
Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen (VVKP)
Vlaamse Vereniging Cliëntgerichte-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling (VVCEPC)
Beroepsvereniging voor Wetenschappelijk Onderbouwde Psychotherapie (BWP)
World Association for Person Centered and Experiential Psychotherapy & Counceling (WAPCEPC)

Visum ter toelating uitoefening beroep klinisch psycholoog – 264647
Erkend als psycholoog bij de psychologencommissie onder nummer 772110227.

Erkenningsnummer terugbetaling Christelijke Mutualiteit: 09873709.